Preek zondag 13 juli 2014

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Een tevreden hart is leven voor het lichaam,

De emotie die jaloezie heet komt in de bijbel aan de orde. De situatie dat jij iets wilt hebben wat de ander (al) heeft is heel algemeen herkenbaar. Ook in ons dagelijks leven zijn jaloerse situaties nogal eens herkenbaar.

Ze kenden elkaar goed en mochten elkaar graag, de beide collega’s. Toen de een ander baantje kreeg veranderde dat niet. Zo heel bijzonder anders was dat baantje nou ook weer niet, ook niet financieel. Tot de dag dat volkomen onverwacht het aandelenpakket dat bij het nieuwe baantje hoorde en dat vier jaar waardeloos was geweest een half jaarsalaris waard werd. Was de ander niet jaloers? Nou…………

Wij plegen een dergelijke vorm van jaloezie tamelijk normaal te vinden. Want wie wil nou niet graag de staatsloterij winnen? En als je zo dicht bij een half jaarsalaris extra blijkt geweest te zijn, tja. Dan speelt er wel eens wat door je hoofd.

Maar wat kom je nou eigenlijk tekort (als je de staatsloterij bijvoorbeeld niet wint bij voorbeeld, of niet een aandelenpakket hebt?)

Negenenvijftig was hij bijna. Op een dag deelde hij bij de koffie zijn collega’s mee: over drie maand stop ik. En ga ik met pensioen. Een collega die van wanten wist waarschuwde dat een vervroegd pensioen de uitkering makkelijk met vijf a zes procent per jaar dat het pensioen eerder ingaan kan verlagen. Maar daar zat de man niet mee. “Kijk”, zei hij. “Ik houd nu driehonderd Euro per maand over. En als ik met pensioen ben nog honderd. Wat kom ik dan tekort?

De geschiedenis van Mattheüs 20 is heel bekend. Een huismeester huurt op verschillende tijdstippen van de dag werkers voor in de wijngaard. Met de eerstgehuurden komt hij een dinar als loon overeen. Degenen die later op de dag in dienst worden genomen krijgen de verzekering wat rechtvaardig is zal ik u geven. De eersten werken twaalf uur, de laatsten nog precies één uur.

Groot is de verontwaardiging van de eersten waneer ze bemerken dat het aantal gewerkte uren niet wordt weerspiegeld in de betaling. Alle werkers krijgen precies het zelfde, namelijk de dinar die met de eersten overeengekomen was. Voor de laatsten – op uurbasis gemeten – dus liefst twaalf keer zo veel als voor de eersten!

Kijk,” zegt Jezus, “zo gaat het nou toe in het koninkrijk der hemelen.” Daar krijgen mensen niet wat ze verdienen. Maar ze krijgen wat ze nodig hebben! Van een dinar kon je in die tijd een gezin een dag onderhouden. Die dinar had een werkman per dag dus gemiddeld nodig. Dat wist de huismeester. Willens en wetens doet hij dat, zo blijkt uit hetgeen hij aan de personen zegt die vinden dat hen onrecht wordt gedaan: het is mijn wil om aan deze laatste net zo veel te geven als aan jou.

Als God ons zou geven wat we verdienden, waren we reddeloos verloren. Van menselijke verdienste is tegenover God geen sprake. Wij kregen genade (onverdiende gunst) die voor ons als ontvangende partij gratis is. Maar die Gods Zoon het leven kostte. Elke dinar van onze genade werd door Hem betaald. In de brandende zon! En wij kregen precies wat we nodig hadden!

Lukt het ons om de les te leren? Om in te zien dat we niks te kort komen? Ook niet als een medebroeder of –zuster beter bedeeld is, in welk opzicht dan ook? Spreuken 14: 30 zegt het (in de Naardense vertaling) hard: Het leven van lichamen komt van een gezond hart, – 
en kanker in de botten van naijver.

Jaloezie is natuurlijk onuitroeibaar in de aardse samenleving. En toch is er in het koninkrijk der hemelen geen plaats voor. Daar gelden nu eenmaal andere wetten. Hemelse wetten. Voor hemelburgers op aarde. Wat komen we dan tekort? Wat we nodig hebben, krijgen we!

maar jaloezie is verrotting in de botten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *