Preek zondag 6 juli 2014

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:NL; mso-fareast-language:EN-US;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:Tabelraster; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid black; mso-border-themecolor:text1; border:1.0pt; mso-border-alt:solid black; mso-border-themecolor:text1; mso-border-alt:.5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid black; mso-border-insideh-themecolor:text1; mso-border-insidev:.5pt solid black; mso-border-insidev-themecolor:text1; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:NL; mso-fareast-language:EN-US;}

Toen Jezus Christus in de nacht

waarin Hij werd verraden

Wanneer we het avondmaal vieren denken we aan wat de Heer Jezus heeft gedaan. Maar laten we ook eens lezen wat Hij heeft gezegd. We vinden de kruiswoorden verspreid over de vier evangeliën. Elke evangelist belicht een specifiek aspect van de Heer.

Zeven kruiswoorden

Mattheüs

Marcus

Lukas

Johannes

Psalm

Beeld van waaruit de evangelist Jezus beschrijft

Messias

Dienstknecht en Profeet

Volmaakte Mens

(Zoon van) God

Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat zij doen.

23:34

Heden zult gij met Mij in het paradijs zijn.

23:43

Vrouw, zie uw zoon. en Zoon, zie uw moeder.

19:26-27

Eili, Eili, limna shbaktani

27:46

15:34

22:02

Mij dorst.

19:28

Het is volbracht.

19:30

Vader, in uw handen beveel Ik Mijn geest.

23:46

31:06

De zeven kruiswoorden

1. Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat zij doen
Deze woorden behelzen de grondslag van onze verlossing. De soldaten dachten dat ze goed bezig waren. Opstandelingen en oproerkraaiers moet een lesje worden geleerd. Maar ze hadden geen idee dat hier God zelf leed voor de zonden van de wereld. Ook de grote apostel Paulus dacht ooit goed bezig te zijn. Daarover zegt hij zelf later (1 Tim. 1: 13):
ik die vroeger een lasteraar 
en vervolger en geweldenaar was; 
maar mij is ontferming bewezen, 
omdat ik onwetend heb gehandeld, 
in ongeloof,
En als mensen ons tekort doen, brengen wij het dan op om ook hen te vergeven (Matth. 5: 43 – 44).

2. Heden zult gij met Mij in het paradijs zijn
Er zijn maar twee keuzes mogelijk. We geloven dat Jezus God zelf belichaamt, of we wijzen dat af. En van die keuze hangt af waar we eindigen: in het paradijs, of in de verdoemenis. De ene moordenaar maakte de goede keuze.

3. Vrouw, zie uw zoon en Zoon, zie uw moeder
Jezus spreekt tot zijn familie. Hij draagt alle zorg voor hen en is met hen begaan. Zet dat ons ertoe aan om ook zo op elkaar acht te geven en lief en leed te delen? Want in de christelijke gemeente zijn wij immers familie, als broers en zusters?

Hierna wordt het drie uur donker. Het zijn de langste uren in het leven van onze Heer. Zijn lijden wordt aan ons oog onttrokken; wij staan hier buiten. “Wat de Vader heeft aanschouwd in Zijn lijden op het hout kunnen wij niet vatten.

4. Eli, Eli, limna shbaktani

Ook wij moeten wel eens lijden ondergaan. Maar nooit zijn wij van God verlaten. Altijd kunnen we met onze pijn en angst bij God terecht. “U werd van God verlaten, en ons blijft Hij nabij

5. Mij dorst
Op de heetste uren van de dag de wreedste marteling. De Heer nam de zure wijn, maar weigerde de wijn met gal die verdovend werkt. Alle lijden wilde Hij volkomen dragen. Zijn dorst bracht ons het heil. Zijn striemen ons genezing. Hebben wij het verlangen – de dorst – om te groeien in ons geloof?

6. Het is volbracht
Jezus’ taak op aarde is klaar. De verzoening tussen God en mensen is tot stand gebracht. Ook wij hebben een taak op aarde. De grote opdracht voor ons is om elkaar lief te hebben (Joh. 15: 9 – 17).

7. Vader, in uw handen beveel ik Mijn geest.
De Heer roept dit met luide stem! Zijn levenskracht was nog onvoorstelbaar groot. Hij legde zijn leven af; het werd hem niet afgenomen. En – ontroerend – op dit moment werd het contact tussen Vader en Zoon weer hersteld.

Het eerste en het laatste kruiswoord begint met “Vader.” Heel het leven van de Heer Jezus was gebed. En dat vond zijn hoogtepunt op het kruis. Een voorbeeld ook voor ons.

op onze redding was bedacht

volbracht Hij Gods genade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *