Preek zondag 1 juni 2014

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Zovelen als zich laten leiden door Gods Geest

Er zijn van die gebeurtenissen die voor altijd een verandering in je leven brengen. Gebeurtenissen waarop je soms lang gewacht hebt. Gebeurtenissen waarop de mensheid lang heeft moeten wachten.

De geschiedenis van de mensheid begint met een onthutsend voorval. Nadat God de mens schiep liep het scheef. Adam en Eva laten zich door de duivel om de tuin leiden. Gen 3: 8,9,16: Ze horen de stem van de Ene, God, omgaan door de hof, in de avondwind van die dag, en ze verschuilen zich, de roodbloedige mens en zijn vrouw, voor het aanschijn van de Ene, God, te midden van de bomen van de hof. Dan roept de Ene, God, tot de roodbloedige mens en zegt tot hem: waar ben je?……………. Tot de vrouw heeft hij gezegd: in veelvoud vermeerder ik je pijniging en je zwangerschap, met pijn zul je zonen baren; op je man richt zich je hartstocht en hij zal je overheersen!

Adam en Eva verbergen zich voor God. Ze realiseren zich dat ze zondig zijn. Maar niet alleen komt er een scheiding tussen God en mens. Ook tussen hen onderling – in de nauwste menselijke verbinding die er bestaat, die tussen man en vrouw – ontstaat er een scheiding. En daarmee een scheiding tussen alle mensen onderling.

Maar God geeft tevens een belofte. Hij geeft een vooruitzicht in vers 15, waarin de duivel wordt vervloekt: vijandschap zal ik zetten tussen jou en de vrouw, tussen jouw zaad en haar nazaat; hij zal jou voor het hoofd stoten, jíj zult hem bijten in de hiel.

Voor de gelovig christen is die belofte vervuld op het kruis van Golgotha. Daar is aan de duivel de nederlaag toegebracht. Als Jezus Christus in de toekomst zijn gemeente bij zich haalt wordt die overwinning op de duivel volle waarheid.

Adam en Eva kregen een belofte, maar de mensheid moest op de vervulling ervan duizenden jaren wachten. Op de Pinksterdag komt aan dat wachten een eind. God heft de scheiding tussen Hemzelf en de mens op! Hand 1: 4 – 8: Als hij met hen samen is, is zijn verkondiging aan hen: van Jeruzalem niet wijken, maar er blijven wachten op wat de Vader heeft aangekondigd en ge van mij hebt gehoord; want Johannes heeft gedoopt met water, maar gij zult worden gedoopt met heilige geestesadem, niet lang na deze dagen! Zij dan, samengekomen, hebben hem de vraag gesteld en gezegd: heer, gaat u in déze tijd voor Israël het koningschap herstellen? Hij zegt tot hen: het is niet aan u de tijden of momenten te kennen die de Vader in de eigen volmacht heeft gesteld; maar ge zult kracht opnemen

van de heilige Geest die over u komt, en ge zult getuigen van mij in Jeruzalem en in heel Judea en Samaria, ja tot het uiteinde der aarde!

Met Pinksteren vervult God de belofte uit Gen. 3! Drie jaar lang liep God zelf op aarde. In een menselijk lichaam. Nu eens was Hij in Galiléa, dan weer in Judea. Nu eens dichtbij, dan weer op grote afstand. Maar na Pinksteren woont God persoonlijk in elke christen. Voor altijd. Na Pinksteren is de grote scheiding tussen God en mens opgeheven. Niet langer staat de mens er alleen voor. Joh. 16: 13 – 15: maar wanneer hij komt, de Geest, de waarachtige, zal hij u leiden naar de volle waarheid; want hij zal niet spreken vanuit zichzelf, nee, hij zal uitspreken wat hij hóórt en wat komen gaat zal hij u verkondigen. Hij zal zo mij verheerlijken, want wat hij van mij zal meenemen is wat hij u zal verkondigen. Al wat de Vader heeft is van mij; daarom zei ik dat hij van mij meeneemt wat hij u zal verkondigen.

Wij zijn gedoopt met de heilige Geest en daardoor is de relatie met God volkomen hersteld. En wij zijn vervuld met de heilige Geest en beschikken zo over zijn kracht.

In Handelingen 2 begint de christelijke gemeente. Met 1 Cor. 12: 13: want ook door één Geest

zijn wij allen gedoopt tot één lichaam, hetzij Judeeërs hetzij Hellenen, hetzij slaven hetzij vrijen,

en allen zijn wij met één Geest gedrenkt.

Niet alleen de relatie met God is weer hersteld, ook die met de christenen onderling is de relatie weer levend. Nooit meer zal het klinken: Adam, waar zit je? In het oude testament roept David (psalmen 51: 13:) Verwerp mij níet van voor uw áanschijn, de geest van uw heiligdom, neem díe niet ván mij wég! Nooit meer hoeven wij die woorden te gebruiken. Nooit meer zal God ons alleen laten aanmodderen. Nooit meer zijn wij van God gescheiden. En gedoopt met de heilige Geest hebben we voor altijd een relatie met elkaar. Pinksteren is het grootste keerpunt in de menselijke geschiedenis. Door Goddelijk ingrijpen.

die zijn zonen-en-dochters van God.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *