Preek zondag 2 maart 2014

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:NL; mso-fareast-language:EN-US;}

In liefde de waarheid volgend

Wij zingen graag van de christelijke heerlijkheden die op ons wachten in de hemel. En terecht. Maar is het nodig te wachten ‘tot later’? Is de nauwe relatie met Christus die ons wacht ook hier-en-nu al mogelijk? Kunnen wij in geestelijke zin toegroeien naar Hem, geleid door de Geest die meer en meer aanwezig is in ons leven?

In 1 Sam. 6 lezen we over de ark die wordt teruggebracht vanuit het land van de Filistijnen naar het land van Israël. Het is een opmerkelijke geschiedenis.

De ongelovige Filistijnen springen op geheel eigen wijze met de ark om. Ze zetten die in hun tempel. Ze brengen offers. Ze maken beeldjes ervoor. Ze vervoeren de ark op een wagen (terwijl die gedragen moest worden). Ze overtraden al de geboden die God had gegeven als het ging om de ark. En bestraft werden ze niet.

Maar dan de Israëlieten die de ark ontvangen. Inwoners van Bet Sjemes (een vrijstad waar nakomelingen van Aäron woonden). Ze vervoeren de ark correct. Brengen de goede offers. En toch lezen we van God; Hij slaat bij de mannen van Bet Sjemesj, omdat ze in de ark van de Ene hebben gezien,- hij slaat in die gemeenschap zeventig man neer van de vijftigduizend man.

Meet God met twee maten? Dat doet hij inderdaad. De ark werd getransporteerd onder drie dekkleden. En was dus onzichtbaar voor hen die erom heen stonden. De Filistijnen konden hem ongestraft openen en bezien. De Israëlieten, nakomelingen van Aäron, niet.

Hoe dichter we bij de Heer willen leven, hoe hoger Zijn normen voor ons gedrag zijn. We zien dat als we kijken naar Mozes. Eén keer gaat hij in de fout door een rots te slaan terwijl spreken geboden was. Hij mag voor straf het beloofde land niet in.

Er zijn drie niveaus van geestelijk leven (1 Joh. 2: 12 – 14):

· Het niveau van kinderen
Een kind in het geloof weet dan z’n zonden vergeven zijn. En zij/hij kent de Vader. Die Vader is er echter vooral in de rol van achtervanger. Nodig als je het zelf niet meer redt. Als het tegenzit. Van de Heilige Geest hebben ze een paar druppeltjes water meegekregen.

· Het niveau van jongelingen
Jongelingen hebben de boze overwonnen. En het woord van God blijft in hen. Het gaat er dan om dat ze vasthouden en uitbouwen wat ze hebben. Satan zal hen aanvallen om terugval naar het kind-niveau te bewerkstelligen. Nu eens met pijnlijke middelen (ziekte, onzekerheid) en dan weer met verleidelijke voorstellen (geld, macht) zal hij proberen de geestelijke groei te frustreren en af te breken. Maar jongelingen hebben de Heilige Geest als bron in hun leven. Ze kunnen die kracht dagelijks putten en erover beschikken. Opdat uiteindelijk de duivel van hen wegvlucht. Maar daar moet je wel zelf voor kiezen. Je kunt de bron gebruiken maar ook laten wat die is. De keus gaat tussen ‘wil ik echt bij Christus horen’ en ‘ik ben wel tevreden met mijn huidig leventje.’ God wil graag het eerste. Maar Hij dwingt ons niet. Christen zijn is een keuze. Onze keuze.

· Het niveau van moeders en vaders
Zij kennen Hem die er vanaf den begin is. Hier gaat het om stromen van levend water die vloeien. De Heilige Geest is volop in je aanwezig. De bron van de jongelingen is uitgegroeid tot een ware rivier. En daarvan stroomt de zegen uit naar je omgeving.

Hoeveel Geest laten wij toe in ons leven? Dat is eigenlijk de vraag. Als we Hem op een veilig afstandje houden zullen we het kind-stadium maar moeilijk ontstijgen. Als we de Heilige Geest werkelijk als bron aanslaan zal ons christenleven sterker en sterker worden. En zullen beloften van toekomstige zegen en leven met Christus hier op aarde al meer en meer gestalte krijgen.

Dat kost ons wat. Zelfverloochening. Opoffering. Maar: Dan zal het volmaakte komen/ als wij zingend voor Hem staan./ Als wij Christus’ weg van liefde / en van lijden zijn gegaan. En dat kan hier op aarde al een werkelijkheid worden. Als wij zelf willen en ervoor kiezen.

zullen wij in alles toegroeien naar hem die het hoofd is: Christus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *