Preek zondag 6 oktober 2013

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:NL; mso-fareast-language:EN-US;}

wandelt als kinderen van licht!, …..

Aan de apostel Paulus werden een aantal ‘verborgenheden’ geopenbaard die tot de kern van het christelijk geloof behoren:

§ Ef. 5: 32: Dit geheimenis is groot, maar ik zeg dit met het oog op Christus en de vergadering.

§ 1 Thess. 4: 13 – 18: Wij willen niet dat gij onkundig blijft, broeders-en-zusters, over hen die slapen, ………

§ Ef. 3: 5 – 6: In andere generaties is het niet zo bekendgemaakt……dat de heidenvolkeren mede-erfgenamen zijn, …….

§ Ef. 2: 14: …..die de beide delen één gemaakt heeft…….

§ Rom. 11: 13 – 18: …., beroem je dan niet tegen de andere takken; áls je je beroemt: ‘niet jíj torst de wortel maar de wortel jou!’

§ Ef. 1: 3 – 14: …..alles in de hemel en op aarde weer bijeen te brengen onder één hoofd, in de Christus. …….

In Efeze hoofdstuk 1 roept Paulus het uit: Gezegend zij God, de Vader van Jezus Christus, onze Heer! Met Christus in de hemelen geeft hij ons alle zegen van de Geest.

Daar had geen Israëliet ooit van gehoord. En het grootse vervolg: Ja, in hem heeft hij ons uitverkoren al voor de grondlegging der wereld om geheiligd en gereinigd voor hem te staan.

Voordat er ook maar iets van de schepping bestond hield God zich al met ons bezig. God hield al eeuwig lang van ons. En Hij nam ons toen al aan als Zijn kinderen. Ging met ons een intieme verbondsrelatie aan. Zag ons als heilig en smetteloos. Bezegelde die positie door Zijn Geest, die in ons woont. Het zijn feiten die zo groot zijn dat het begrijpen ervan ons verstand te boven gaat. Wij hebben werkelijk alles van God gekregen.

De vraag is dan natuurlijk: zijn wij daar blij en dankbaar voor? Als je alles cadeau krijgt, hoe kijk je dan naar de Gever? Wie zit er achter de geschenken, en hoe beantwoorden we aan de roeping waarmee hij ons geroepen heeft?

Ef. 4: 1 – 6:

Ik roep u dan ook op, ik die gebonden ben omwille van de Heer, te wandelen de roeping waardig

waarmee ge zijt geroepen, met alle nederigheid en zachtheid, met lankmoedigheid elkaar verdragend in liefde; u inzettend om de eenheid van de Geest te houden in de band van de vrede: één lichaam en één geest, zoals ge ook geroepen zijt in de éne hoop van uw roeping: één Heer, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, die is over allen en door allen en in allen.

In deze woorden gaat het over ‘wandelen de roeping waardig.’ Daarbij gaat het om zaken als nederigheid, zachtheid en lankmoedigheid. In ons deel van de wereld, met al zijn welvaart, hebben we nogal eens moeite om afstand tot de wereld te houden. Dat blijkt uit onze kleding. Uit onze omgang met seks. Uit onze zelfgerichte tijdsbesteding. Het lukt ons maar matig om ons christen-zijn concrete te maken in onze leefstijl.

We kunnen en moeten elkaar bemoedigen en aansporen om dat christelijk gedrag meer en meer te vertonen. De vertrouwelijke besprekingen in de huiskringen kunnen daaraan beslist bijdragen. Zoals die kringen ook bijdragen aan het bewaren van de eenheid van de Geest in de band van de vrede.

Elkaar verdragend in de liefde schrijft Paulus. Dat is dus niet ‘ik ben het er niet mee eens en dus ben ik weg.

Efeze 5: 15 Kijkt dan nauwlettend hoe gij wandelt, niet als onwijzen maar als wijzen die de tijd uitkopen….

Laten we Christus weerspiegelen in ons leven. Elke dag. Totdat Hij komt.

….., wikkend en wegend wat welgevallig is aan de Heer;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *