Preek zondag 4 augustus 2013

 

Wird mir mein Leiden einst zu schwer,

We zingen het wel eens: “Ik vermag alle dingen door Hem die mij kracht geeft.” In de taal van vandaag: het is een fraaie oneliner. Bij eerste indruk lijkt het alsof er voor een christen geen nee te koop is. En trouwens, die tekst komt zo ongeveer letterlijk in de bijbel voor. Nou dan. Heb een beetje vertrouwen en het zal je voor de wind gaan! Toch maar eens lezen misschien, Filippenzen 4: 11b – 13:

ik heb geleerd om in welke omstandigheden ik ook ben tevreden te zijn. Ik weet ook nederig te leven, ik weet ook overvloed te hebben. In alles en in alle dingen ben ik ingewijd: én verzadigd worden én honger lijden, én overvloed hebben én gebrek lijden. Tot alles ben ik in staat in eenheid met hem die mij kracht geeft.

Kijk. Met die inleiding van Paulus erbij krijgt die songtekst toch een andere kleur. Het is niet de basis van een onvermijdelijk succesverhaal. Paulus vertelt van de voor- en tegenslagen die hij meemaakt. Van de plussen en de minnen in zijn leven. En hij vertelt hoe hij daarmee omgaat. Hoe hij gebrek en overvloed beide aanvaardt. Omdat hij weet dat God hem in alle omstandigheden ziet en nabij is. Met God kan hij ook de zware tegenslagen in zijn leven aan.

Waarom bestaat er lijden in de wereld? Dat is een heel menselijke – en ook een heel theologische – vraag. Kennelijk staat God lijden toe in ons leven. Hoort lijden ook bij een leven als christen. Wil God ons vertrouwen op Hem sterken door een soort van training. Wie altijd de wind mee heeft wordt nooit een sterke wielrenner. Juist met tegenwind leer je presteren.

Christus zelf moest lijden. Opdat hij “ten volle de leidsman van het heil zou zijn.” Een verbluffende zin. Christus leed plaatsvervangend voor onze zonden. Maar kennelijk ook om zijn volgelingen te hulp te kunnen komen als zij het moeilijk hebben. Want hij begrijpt de zwaarte en moeite van het lijden als geen ander uit eigen ervaring!

Want het betaamde hem om wie alle dingen zijn en door wie alle dingen zijn, dat hij vele zonen tot heerlijkheid zou leiden en zo, door al wat hij te lijden kreeg, ten volle de leidsman van het heil zou zijn…….. want beproefd in wat hij heeft geleden kan hij hen die beproefd worden te hulp komen. (Hebr. 2: 10 en 18).

Laat die gezindheid in u zijn die ook in Christus Jezus was, – die bestaande in de gestalte van God het niet als geroofd goed heeft beschouwd gelijk te zijn aan God, maar zichzelf heeft ontledigd door de gestalte van een dienstknecht aan te nemen, gelijk geworden aan mensen en in houding een mens gebleken; hij heeft zichzelf vernederd, gehoorzaam geworden tot in de dood, de dood aan een kruis. Daarom heeft God hem verhoogd en hem genadig de naam verleend die is boven alle naam, opdat in de naam van Jezus alle knie zich zal buigen van hemelingen, aardbewoners en onderaardsen, en alle tong zal belijden: Jezus Christus is Heer!, tot glorie van God de Vader. (Fil. 2: 5 – 11).

Daniel zit gelijk al na zijn deportatie naar Babel in een lastig parket. Hij krijgt voedsel voorgezet dat hij verplicht moet eten. En dat wil hij niet: hij wenst zich ‘niet te besmeuren met het beste eten van de koning.’ Dat lijkt een kansloos standpunt. Tot God ingrijpt: God geeft Daniël vriendschap en ontferming,- bij het aanschijn van de vorst der hovelingen; (Dan. 1:9). God zorgt ervoor dat Daniel zijn geloof geen geweld hoeft aan te doen.

Mogen ook wij erop vertrouwen dat – als het voor ons al te spannend wordt – God ervoor zorgt?

So hilfst du mir es selber tragen

J.S. Bach, Matthäus Passion, uit de aria ‘Komm, süßes Kreuz’

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

http://www.youtube.com/watch?v=o90zQNoZuLo

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *