Preek zondag 16 juni 2013

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Mijn Jezus blijft bij alle leugens zwijgen om ons erop te wijzen dat hij barmhartig en vrijwillig voor ons het lijden op zich neemt

 

Pesten is vandaag de dag een belangrijk item geworden in onze maatschappij. Er is net een film uit met de titel SPIJT! In veel bedrijven wordt er aandacht aan besteed. Basisscholen en middelbare scholen kunnen een lespakket over pesten krijgen. De gevolgen van pesten kunnen vreselijk zijn, met zelfmoord als meest gruwelijke afloop.

En wie denkt dat pesten voornamelijk iets is voor kinderen moet maar eens een bezoekje brengen aan een verzorgingstehuis. Dan weet je snel beter!

 

Ook in de bijbel komen geschiedenissen voor waarin pesten aan de orde is. Hier komen drie passages aan de orde.

 

1 Samuel 1: 4 – 8.

Een geschiedenis met drie hoofdpersonen. Elkana, gezinshoofd met twee vrouwen: Hanna en Penina. Weliswaar was het niet de bedoeling dat een man meerdere vrouwen had, maar het wordt hier toegelaten.

De gevolgen voor het huisgezin zijn groot. Penina had kinderen, Hanna niet. Beide vrouwen zijn beslist geen vriendinnen, integendeel. Hanna lijdt zeer onder haar onvruchtbaarheid. En Penina pest haar daarmee: Haar vijandin krenkte haar ook steeds met krenking, om haar woedend te maken,- Daar was helemaal niks goedmoedigs meer aan!

Wist Elkana daarvan? Deed hij er wat aan? Erg krachtdadig treedt hij niet op volgens de geschiedenis.

Elk jaar ging het gezin naar de tempel om te offeren. Bij een van die keren klaagt Hanna woordeloos haar nood in de tempel bij God. De hogepriester Eli ziet haar lippen bewegen, maar hoort niks. Voetstoots neemt hij aan dat hij met een dronken vrouw van doen heeft (met twee dronkenlappen van zonen die de priesterdienst uitoefenen misschien niet zo’n rare gedachte trouwens).

Hanna legt de reden van haar diepe verdriet uit, en Eli voorzegt dat ze zwanger zal worden en een zoon zal krijgen.

We mogen aannemen dat Penina ophield met pesten toen Hanna daadwerkelijk zwanger bleek.

2 Kon. 2: 23 – 25.

Dit is een van de vreselijkste en onbegrijpelijkste geschiedenissen uit het oude testament. Met ons menselijk begrip vinden we geen enkele rechtvaardiging voor de dood van deze tweeënveertig kleine jongens.

Er zijn uitleggers die het probleem wegverklaren door te zeggen dat dit gewoon niet waar kán zijn: er waren geen beren in Israel (??) en profeten waren juist niet kaal (???). Er zijn anderen die aanvoeren dat in de beschimping van Elisa de kinderen de heilige en rechtvaardige God voor ogen hadden.

Wij moeten het misschien maar doen met de tekst uit Job 36: 26: Zie, God is groot en niet te kennen –

 

Mattheüs 27: 27 – 31.

In heel het evangelie lezen we over de heer Jezus en zijn eindeloos geduld. Bij de tempelreiniging trad hij op tegen onrecht dat God werd aangedaan. Maar tegen onrecht, gericht op Hemzelf verweerde Hij zich niet. Hier culmineert dat in een gruwelijke vernederende behandeling: ze vlechten een kroon van doorntakken en zetten die op zijn hoofd, met een rietstaf in zijn rechterhand;

ze vallen voor hem op de knieën en bespotten hem, zeggend: gegroet, koning der Joden!

En Hij die alle macht had, deed niks. Liet het gebeuren. Alle zonden nam Hij op zich.

 

en dat wij in eenzelfde pijn met hem een eenheid zijn door bij vervolging stil te zwijgen.

§ Trailer van de film SPIJT! http://www.youtube.com/embed/KlQfz230w84

§ Matthäus Passion J.S. Bach, recitatief no. 34 ‘Mein Jesus schweigt zu falschen lügen stille’: http://www.youtube.com/watch?v=3p0U_aDsVc0 gezongen door Fritz Wunderlich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *