Preek zondag 6 januari 2013

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Vergeefs dat ge vroeg opstaat,

laat pas gaat zitten, en eet het bróod der smárten:

 

Voor een christen is er geen beter houvast dan de bijbel. Gods woord. Zeker in een tijd waarin het christelijk geloof van alle kanten wordt teruggeduwd en in een hoekje gedreven zitten, ook wij wel eens in de knel. Worden we met vragen geconfronteerd. En dan is het goed om ‘vast te staan’ in Gods woord. We lezen daarover een paar gedeelten.

 

Mattheüs 4: 12 – 17.

Hier lezen we over het begin van Jezus’ bediening. Van dan af begint Jezus te prediken; hij zegt: bekeert u,- want genaderd is het koninkrijk der hemelen! En in die context spelt zich ook ons huidige leven nog steeds af. Als christenen zien wij de werkelijkheid in het ‘frame’ van het koninkrijk der hemelen dat in Mattheüs aanstaande is.

 

Mattheüs 6: 25 – 28; 31 – 33.

In de bergrede geeft de Heer de grondwet van dat koninkrijk. Hij zet uiteen voor zijn volgelingen hoe in zijn koninkrijk de dingen in elkaar zitten. De teksten over ‘niet bezorgd zijn’ kennen we allemaal wel. We vatten ze vaak op als aanwijzingen dat we aan met zaken als wat moeten we eten?, of: wat moeten we drinken?, of: wat moeten we omdoen? geen aandacht mogen besteden. Dat het eigenlijk zonde is als we dat wel doen. Omdat het voor een christen volmaakt onbelangrijk zou zijn. Maar is dat wel wat er werkelijk staat? Want als we doorlezen wordt er niet gezegd dat deze aardse dingen van geen belang zijn, maar: uw hemelse Vader wéét immers dat ge dit alles nodig hebt!- Verbluffend. Het is wel belangrijk. En God zorgt ervoor. Maar er is iets anders dat in belangrijkheid voorafgaat: maar zoekt eerst het koninkrijk en zijn gerechtigheid, en dat alles zal u worden toegevoegd; Het koninkrijk van God is waar onze prioriteit naar moet uitgaan. Een christen moet niet achter bezit, geld en goed aanjagen. Want aan begeren komt nooit een einde. Begeerte kan zich concreet uiten in gevoelens van afgunst door wat een ander bereikt in zijn werk, doordat een ander zich meer kan permitteren, door het grotere huis of de ruimere auto. Het enige wat je doet is je eigen situatie vergelijken met die van de ander. Dat is niet best. Spreuken 14: 30 zegt: Het leven van lichamen komt van een gezond hart,- en kanker in de botten van naijver. Je kunt van jaloersheid ziek worden, allerlei kwalen krijgen en zelfs dood gaan. Jaloezie verteert een mens. We lopen het gevaar meer bezig te zijn om te krijgen wat we niet hebben, dan dankbaar om wat we wel hebben. En dat kan gemakkelijk afleiden van waar het ons werkelijk om moet gaan: Gods koninkrijk moet zichtbare en feitelijke prioriteit hebben. En onze hemelse Vader weet heel goed dat we zonder eten, drinken en kleding kunnen.

 

Lucas 12: 29 – 32.

Dit is een stukje dat parallel is met de tekst hierboven uit Mattheüs. Maar hier staat aan het eind klip en klaar vrees niet, klein kuddeke; want het heeft uw Vader behaagd u het koninkrijk te geven!- Elk idee dat we op zoek moeten naar het koninkrijk en dan maar moeten afwachten of we het daadwerkelijk vinden, wordt hier krachtig de kop ingedrukt. Het koninkrijk is aan ons gegeven! Als geschenk. Gratis. We krijgen het niet straks: we hebben het al nu.

Op de een of andere manier blijft dat voor ons moeilijk te aanvaarden. We zorgen er liever zelf voor. We gaan ervoor aan het werk. Leven uit pure genade is voor ons een eng idee. We willen het – in elk geval een beetje – ook nog verdiend hebben. Zoals een belastingbetaler, die rechten kan laten gelden, want hij heeft immers betaald.

Maar wij hadden geen cent te makken en hebben ook niks betaald. Het heeft God behaagd om genade te bewijzen. Hij geeft ons het koninkrijk gratis. Dat koninkrijk is van Hem. En dus wij ook: wij zijn niet van onszelf. Er is een oneindige prijs betaald door God zelf.

 

Romeinen 14: 17.

Wat is dat koninkrijk van God nou eigenlijk? Want het koninkrijk van God is niet spijs en drank, maar gerechtigheid en vrede en vreugde, in de heilige Geest.

Alles wat in het koninkrijk van God van belang is, word ons vanuit de hemel zelf aangereikt. Volkomen gratis. In de heilige Geest. Gerechtigheid, vrede en vreugde. Met de woorden uit psalm 85:

Gearmd gaan vríendschap en tróuw, elkander zúllen kussen vréde en récht; trouw sprúit uit de áarde, geréchtigheid straalt néer van de hémel! Durven we het aan te nemen? Blijdschap is het gevolg.

 

want hij geeft het zijn bemínde ín de sláap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *