Preek zondag 23 december 2012

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

terugkeren mag ik in het huis van de Éne

 

 

Kerststress is dit jaar een nieuw woord. Vijfendertig bomen in huis? Overvolle winkelwagens met spullen die je nooit nodig allemaal hebt? Warmte en gezelligheid die tot werkelijk grenzeloos genieten moeten leiden? Wat is er van kerst geworden.

 

Hoe begon het allemaal? Waar ging het zo’n twee duizend jaar geleden om?

 

Lucas 2: 8 – 20.

Een aantal herders bewaken in een kille nacht hun kudde. Herders staan in die tijd niet bekend als fijnbesnaarde en betrouwbare lieden. Ruwe bonken zijn het, uitschot van de maatschappij. Wie ze in het donker ontmoet doet wijs met een boog om ze heen te lopen.

En deze mannen maken iets ongelooflijks mee. Midden in de nacht is het plotseling lichter dan in de volle zon! En dan verschijnt er ook nog een blinkende engel. De herders schrikken zich te pletter.

 

Deze herders horen als allereersten de van de engel de boodschap: voor u is heden geboren een bevrijder-en-redder; hij is de Christus, de Heer,- in de stad van David;

En meteen is de lucht vol van engelen die God lof zingen. Als de engelen weer verdwijnen hebben de herders het erover wat dat wel mag betekenen. Ze besluiten naar Bethlehem te gaan: ze spoeden zich daarheen en vinden Maria en Jozef, met het kind dat in de kribbe ligt. En aan iedereen die ze tegenkomen vertellen ze wat ze hebben meegemaakt en Wie er is geboren.

Waarom waren het herders

Die hun kudde en veld

Verlieten toen de boodschap

In Bethlehem werd verteld?

Omdat er een Lam

En een Herder kwam.

Matheus 2: 1 – 6.

De wijzen uit het oosten, dat is ander volk. Geleerd en zeer aanzienlijk. Ze zien een bijzondere ster en laten zich daardoor leiden. Ze komen uit bij koning Herodes. En delen hem simpelweg mee dat er een nieuwgeboren koning in Juda is die ze hulde willen bewijzen.

Heel Jeruzalem in shock! Alle Joodse geleerden worden opgetrommeld om uit te zoeken waar de Messias zal worden geboren. Naspeuringen leiden tot de tekst in Micha die luidt ‘Maar jij, Bethlehem Efratha, te gering om te zijn bij de duizenden van Juda, uit jou zal er een voor míj voortkomen om heerser te zijn in Israël; zijn herkomst is uit de voortijd, uit de dagen van eeuwig!’

De wijzen reizen door naar Bethlehem, opnieuw geleid door het licht van de ster. Herodes draagt hen op de nieuwgeborene te zoeken en vervolgens aan hem precies te rapporteren wat er aan de hand is ‘opdat ook ik kan komen om het hulde te bewijzen!’ Maar Herodes’ bedoelingen zijn van politieke aard: hij zit niet op een concurrent te wachten en zoekt mogelijkheden om de nieuwgeborene te vermoorden. De wijzen verlaten het land zonder Herodes in te lichten.

En wij?

Hoe is onze reactie als we het kindje in de kribbe zien? Belangrijker nog: wat doen we ermee? Brengen we Hem hulde als eens de herders en de wijzen? Zondagelijks? Dagelijks? Laten we dat tot de kern van ons gelovig bestaan maken.

Want hij die als eerste door herders werd aanbeden wil nu zelf als een goede herder voor ons zorgen. Omdat ons belang hem boven alles gaat. Omdat hij zijn leven inzet voor zijn schapen.

De Éne is mijn hérder, míj zal níets ontbréken; in weiden vol gróen vlijt hij mij néer, hij voert mij mée naar wáteren van rúst; mijn ziel keert door hém in mij terúg, hij leidt mij in sporen van gerechtigheid omwílle ván zijn náam!

in léngte van dágen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *