Preek zondag 29 juli 2012

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

die sinds den beginne het einde al meldt,

sinds de oertijd al wat nog niet is gedaan,-

Het Bijbelboek Daniel geeft een profetisch beeld van wat de toekomst zal brengen. In hoofdstuk 2 lezen we de geschiedenis van Nebukadnezar. Hij heeft een droom, maar als hij wakker wordt weet hij alleen nog dat ‘ie ervan ondersteboven was. Hij zet zijn geleerden en magiërs onder zware druk om hem de droom te vertellen. Uiteindelijk is het Daniel die de droom en de uitleg daarvan aan Nebukadnezar weet te vertellen.

Daniel vertelt over vier wereldrijken die aanstaande waren. Rijken die elkaar in de tijd zouden opvolgen. En al die rijken hadden met elkaar gemeen dat ze voet in Israel, in Palestina, hadden. Israel dat toen en nu in de wereldgeschiedenis een centrale plaats innam en –neemt.

Het laatste van de vier beschreven rijken, het Romeinse rijk, is ons het meest bekend. In dat rijk leefde de Heer Jezus. Het waren Romeinse soldaten die hem kruisigden. De sporen van dat Romeinse rijk vinden we in heel Europa tot op vandaag terug.

Toch moest ook dat rijk ten onder gaan. In de droom raakte een steen zonder menselijke tussenkomst los van de berg. Daniel beschrijft het als volgt:

totdat er een steen losraakte – niet door mensenhanden – en tegen het beeld aan sloeg op zijn voeten van ijzer en leem,-en die verpulverde; terstond verpulverden als één stofijzer, leem, brons, zilver en goud;die werden als kaf van de zomerdorsvloer:de wind droeg ze mee en er was van hen geen spoor meer te vinden;maar de steen die tegen het beeld geslagen was werd tot een grote rotsen vulde heel de aarde;

Die totale vernietiging van het Romeinse rijk is nog toekomst. Maar de voorafschaduwing daarvan zien we maar al te duidelijk. De voortdurende strijd in het Midden-Oosten en vandaag de dag in Syrië. De roep om een sterke man die de koers uit de economische en financiële crisis in Europa weet te vinden. De voortdurende roep om meer Europese eenheid.

Die sterke man zal er komen. Hij zal hard en wreed regeren. De bijbel noemt hem de antichrist. Al zijn regeringsperiode daar is zal de steen die Daniel voorzag komen. Die steen is Christus. God zal in de wereldgeschiedenis ingrijpen. En alles wat de grootheidswaan van de mens wild bereiken zal worden vernietigd.

Maar de gemeente van Christus zal worden bewaard voor die tijd. Voordat de gruwelijke oorlogen losbarsten zal Christus zijn gemeente ophalen en bij Hem in de hemel halen.

Wat een vooruitzicht is ons gegeven!

die zegt: mijn raadsbesluit houdt stand,

al wat mij behaagt zal ik doen!-