Preek zondag 20mei 2012

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Dan zegt tot hem die-er-zal-zijn: wát is dat in je hand?-

Op het world wide web kun je werkelijk van alles vinden. De site ted.com bijvoorbeeld is een platform voor ideeën op duizenderlei gebieden. Na intypen van het woord God verscheen een link naar een preek van Rick Warren. Hij spreekt daar over de vraag waarom we op aarde zijn. Nogal wat goeroes vandaag de dag doen willen ons doen geloven dat het erom gaat er goed uit te zien. Je goed te voelen. En vooral ook om veel bezit te hebben. (Looking good, feeling good, having goods). Maar waarom zijn knappe en rijke mensen dan toch nog wel eens ongelukkig?

 

Rick Warren maakt duidelijk dat het belangrijker is om goed te zijn en goed te doen. Het gaat er niet om dat je veel verdient. Het gaat er eerder om dat je anderen helpt en dient. (Doing good, being good).

Warren illustreert dat met het voorbeeld van Mozes (Ex. 3: 1 – 5; Ex. 4: 1 – 5). Mozes wordt door God geroepen. Maar hij twijfelt aan zijn capaciteiten. En acht zich onbekwaam om te beantwoorden aan Gods oproep.

Dan stelt God een vraag (Ex. 4: 2a): wát is dat in je hand?- Natuurlijk weet God het antwoord wel. Als herder had Mozes een staf in zijn hand. Die staf had alles te maken met zijn identiteit: hij was herder. Daarmee verdiende hij zijn inkomen en maakte hij zijn bestaan mogelijk. En die staf gaf ook aan hoever Mozes’ invloed zich uitstrekte. Zoals bij een topvoetballer: de voetbal is zijn identiteit. Hij verdient er een topsalaris mee. En als hij ooit in het Nederlands elftal speelde bepaalt dat ook vele jaren na zijn actieve carrière nog zijn invloed.

 

http://www.ted.com/talks/lang/en/rick_warren_on_a_life_of_purpose.html; over Mozes: vanaf 14.48 (maar ook het eerdere deel is zeer de moeite waard!). Nederlandse ondertiteling instelbaar.

 

Gods vraag is ook voor ons relevant. Wat heb ik, wat hebt u in uw hand? God schiep u en mij. Hij weet precies hoe hij ons heeft gemaakt. Hij gaf ons onze talenten. En gaandeweg in ons leven kwamen daar zaken bij. Opleiding. Ervaring. Inkomen. Creativiteit. Ideeën. Allemaal zaken waar we iets mee kunnen doen. Zaken die we kunnen inzetten hetzij met de nadruk op verdienen hetzij met de nadruk op dienen. De keuze tussen doen voor onszelf en doen voor de ander is aan ons.

 

De ontwikkelingen in Europa lijken in een stroomversnelling te geraken. We zien ons ‘avondland’ in een crisis terechtkomen. En het zou best eens zo kunnen zijn dat het al door Daniel voorzegde hersteld Romeinse rijk heel dichtbij is. Dat de roep om een sterke leider binnenkort luider en luider zal klinken. Dat de antichrist opstaat. En in de eerste 3,5 jaar van zijn regering vrede met Israel zal sluiten, de tempel zal herbouwen zodat alles pais en vree lijkt. Om de laatste 3,5 jaar van zijn regering de meest vreselijke gruwelijkheden te doen. Christene zullen niet door deze verdrukking gaan: Christus komt om ons op te halen en te beschermen tegen die verdrukking. Nemen wij de gelegenheid te baat om de mensen om ons heen te waarschuwen voor wat hun te wachten staat?

Wat doen wij met dat wat we van God gekregen hebben? Met de staf die we in onze hand hebben? Waarvoor ben je gemaakt? Ben je onderzoeker? Of musicus? Arts? Landbouwer? Wat doen we met onze talenten, onze ervaringen? God wil graag dat we worden zoals Hij ons bedoeld heeft. Wij denken vaak dat dat alleen kan als we in Verweggistan gaan evangeliseren. Maar als we door Hem als zakenman gemaakt zijn moeten we simpelweg zaken doen. Wij denken nogal eens dat God alleen dan tevreden is wanneer wij louter “heel geestelijke” dingen doen. God heeft ons gemaakt. En wanneer wij doen waarvoor Hij ons gemaakt heeft verschaft hem dat grote vreugde.

“Er zijn duizenden mensen die in stille maar grote vertwijfeling leven. Ze werken zich te pletter in banen waar ze de pest aan hebben om dingen te kunnen kopen die ze niet nodig hebben en indruk te maken op mensen die ze niet mogen.” Nigel Marsh.

Laten we onze van God gegeven talenten gebruiken om te dienen. Laten we onze talenten richten op anderen. Niet op onszelf. En laten we daardoor en daarin aan onze medemensen tonen wie God is. Omdat we ons niet schamen voor onze drijfveer. Niet schamen voor God, die het ons vraagt: wat heb je in je hand? Laat maar zien waarvoor Ik je gemaakt heb.

hij zegt: een staf!