Preek zondag 13 mei 2012

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Boosheid is niet een emmer die je kunt leeggooien en klaar.

In de Bijbel wordt woede als emotie niet genegeerd

De Bijbel negeert een emotie als woede niet. In Genesis doodt Kaïn zijn broer Abel. Kaïns heftige emoties worden daar beschreven. Nadat op zijn offer geen acht was geslagen, voelde hij zich afgewezen en werd razend, waarbij zijn gelaat betrok (vers 5). Lichaamstaal is vaak de voorbode van agressie en geweld. De woede van Kaïn leidt ertoe dat hij zijn broer doodt.

Ook koning Saul krijgt te maken met een woede-uitbarsting. Hier zijn wantrouwen en jaloezie de voorbodes. De koning gaat als een razende tekeer tegen David en probeert hem met zijn speer van het leven te beroven (1 Sam. 18:1­14).

En ook David op zijn beurt ontsnapt niet aan redeloze woede. Lees de geschiedenis in 1 Sam. 25, over David, Nabal en Abigaïl. Als die wijze vrouw niet tussenbeide gekomen was had David moord met voorbedachten rade gepleegd.

Naast waarschuwende voorbeelden geeft de Bijbel ook wijze raad: hierna volgen een aantal teksten die van wijsheid getuigen.

Wij christenen hebben vaak moeite om deze emoties bij onszelf te benoemen. Je wilt zo graag een getuige en voorbeeldig christen zijn en bij dat streven past geen woede, denken we dan. De Bijbel leert dat we geen bittere wortel in ons hart moeten toelaten (Hebr. 12:15).

Weet wél, beminde broeders-en-zusters van mij: elke mens moet snel zijn om iets te horen en langzaam om te spreken, langzaam tot toorn; want de toorn van een man bewerkt geen gerechtigheid voor God.

Jakobus 1:19,20

‘weest toornig maar zondigt niet’ (Ps. 4,5): laat de zon over uw toorn niet ondergaan,

Efeziërs 4:26

Een zacht antwoord keert grimmigheid af,- een pijnlijk woord laat toorn opkomen.

Spreuken 15:1

Als je hater hongert, geef hem je brood te eten,- als hij dorst heeft geef hem je water te drinken;

want zo stapel jij vurige kolen op zijn hoofd,- en de Ene zal het je vergelden.

Spreuken 25:21,22

Want als ge aan de mensen hun misstappen vergeeft, zal uw hemelse Vader ook u vergeven;

Matthéüs 6:14

Een lankmoedige is rijk aan goed-verstaan, – wie kortaf van geest is drijft domheid op.

Spreuken 14:29

Beter lankmoedig dan heldhaftig,- wie zijn geest beheerst is sterker dan wie een stad inneemt.

Spreuken 16:32

wees nooit te snel verbijsterd en geërgerd in je gemoed,- want ergernis rust in de boezem van de dwazen.

Prediker 7:9

niet uzelf wrekend, beminden; nee, geeft plaats aan Gods toorn; want er staat geschreven

‘aan mij komt wraak toe, ik zal teruggeven’, zegt de Heer

Romeinen 12:19

Want wij weten wie gezegd heeft: ‘aan mij is de wraak, ík zal vergelden’ (Deut. 32,35); en elders: ‘de Heer zal zijn gemeente oordelen’ (Ps. 135,14)

Hebreeën 10:30

Laat alle wrok, drift, toorn, geschreeuw en lastering met alle kwaad van dien van u worden weggenomen, en weest jegens elkaar goedertieren, barmhartig en elkander begenadigend, zoals ook God in Christus u begenadigd heeft!

Efeziërs 4:31,32

Een wijze is schroomvallig en wijkt van het kwaad, – een domkop gaat zich te buiten en waant zich veilig. Wie in de kortste keren vertoornd is zal dwaasheid begaan,- een man met altijd plannetjes zal worden gehaat.

Spreuken 14:16,17

Maar legt nu ook gij dit alles af: toorn, drift, kwaadaardigheid, laster en vuilpraat uit uw mond.

Kolossenzen 3:8

maar ik zeg u dat al wie toornt tegen zijn broeder zal worden uitgeleverd aan het oordeel, en al wie tot zijn broeders zegt raka – leeghoofd, zal worden uitgeleverd aan het sanhedrin; en al wie zegt: gek!- zal worden uitgeleverd aan de hel van vuur; als je dan je gave offert op het altaar en jij je daar herinnert dat je broeder iets tegen je heeft, láát je gave daar voor het aanschijn van het altaar en ga eerst heen: verzoen je met je broeder en dan kun je komen en je gave offeren;

Matthéüs 5:22-24

Erger je niet, wórd niet bítter, voed geen áfgunst, het stícht maar kwáad:

Psalmen 37:8

Boosheid is een fabriek. Die moet je stoppen.