Preek zondag 22 april 2012

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Wees mij een omheining rotsvast waar ik voortdurend kan komen,

 

Als je oma wordt begraven is dat een bijzonder moment. Je betrapt er jezelf op dat het leven betrekkelijk is, zeker in het aanschijn van de dood. Je betrapt jezelf er op dat je kort tevoren heel veel dingen belangrijk vond die plotseling nogal relatief blijken.

 

Wij worden van dag tot dag geleefd. Door onze agenda. Door dagelijkse drukte waar lang niet altijd aan te ontsnappen valt. Maar als God je laat zien wie Hij is, wordt dat toch allemaal relatief. In het zicht van de eeuwigheid verschrompelen onze menselijke besognes. Bij Gods grootheid steekt alles plotseling mager af. En plotseling realiseren we ons dat we al te weinig oog hebben voor wat werkelijk belangrijk is.

 

Jesaja zingt in hoofdstuk 40 een loflied op God. God roept vrede uit over zijn volk. En God laat zijn volk zien wie Hij is. Dat Hij met niet en niemand te vergelijken is. En dat Hij kracht geeft aan wie dat nodig heeft. Een aantal citaten uit dat hoofdstuk.

 

Stem van een roepende: in de woestijn,- bereidt de weg van de Ene; effent recht door de steppe een heirbaan voor onze God!- elk dal moet worden opgetild, elke berg en heuvel worden vernederd,- het bultige moet effen worden, bergruggen tot een vallei; onthuld wordt dan de glorie van de Ene,– alle vlees tezamen, zij zullen zien dat de mond van de Ene heeft gesproken!

Wie mat de wateren in zijn holle hand, vatte de hemelen in een span, het stof der aarde in een beker,- woog de bergen in een balans, de heuvels in een schaal?

Weet ge niet, hoort ge niet, is u niet van hoofde aan gemeld,- hebt ge nooit iets begrepen

van de grondvesten der aarde?

Met wie wilt ge mij vergelijken, wie moet ik evenaren?- zegt de Heilige; heft uw ogen omhoog en ziet: wie heeft dit alles geschapen?- hij die hun heirschaar voltallig laat uitrukken,- hen allen oproept bij name; uit zoveel krachten en een zo sterke macht

wordt niemand gemist!

Waarom zeg je, Jakob, spreek je uit, Israël ‘verborgen is mijn weg voor de Ene, aan mijn God gaat mijn recht voorbij!’? Weet je het niet of heb je het niet gehoord?- een God van eeuwigheid is de Ene, schepper van de einden der aarde, hij wordt moede noch mat,- niet te doorgronden is zijn inzicht;  hij geeft de moede macht,- aan wie geen kracht meer heeft schenkt hij een overvloed van sterkte. Jonge jongens worden moede en mat,- uitgelezen knapen struikelen en vallen, maar wie hopen op de Ene krijgen nieuwe kracht, slaan hun wieken uit als de arenden; zij rennen vooruit en raken niet afgemat, zij gaan voort en worden niet moe.

Wij kennen God. En wij hebben de zekerheid van de verlossing die Hij geeft. Wij kijken over het graf heen naar de andere kant. En dan zien wij God in al zijn luister, majesteit en grootheid. Hij, oneindig groot, let op elk individueel mens. En ons heeft Hij gerechtvaardigd. Rom. 5: 1, 11:

 

Gerechtvaardigd dan uit geloof hebben wij vrede bij God door onze Heer, Jezus Christus, Maar niet alleen dat, ook roemen wij in God door onze Heer Jezus, door wie wij nu de verzoening hebben ontvangen.

En God aarzelt niet om ons nietige mensen een rang te geven waarop wij nooit aanspraak zouden durven maken. Op. 1: 6a:

-en hij heeft ons tot een koninkrijk, tot priesters voor zijn God en Vader gemaakt-

 

Het is ongelooflijk hoe rijk God ons maakt. Ongelooflijk dat wij in al Gods heerlijkheid ooit zullen delen. En hoe weinig staat ons dat voor de aandacht. Hoezeer is het de gang van alledag die ons zo n beslag neemt dat wij het hemels perspectief simpelweg vergeten. Laten we ons voornemen om zo nu en dan na te denken over Gods grootheid. Om daarmee onze dagelijkse besognes in perspectief te plaatsen.

 

want mijn steenrots en mijn bástión zijt gíj.