Preek zondag 8 januari 2012

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

God,….., die sinds den beginne

 

We zingen over de toekomst die ons christenen wacht. De bijbel schrijft daarover. Een van de meest aansprekende profetieën is wel die welke Daniel zo’n 550 jaar voor Christus verkondigde.

We lezen dat in het tweede hoofdstuk van zijn gelijknamige boek. En dat werd zo’n 550 jaar vóór het begin van onze jaartelling geschreven.

De geschiedenis is bekend. Koning Nebukadnezar heeft een droom, die hij zich ’s morgens niet meer kan herinneren. Hij eist op straffe des doods dat zijn magiërs hem de droom bekend maken. Een onmogelijke opdracht. Daniel vraagt om uitstel van het overhaaste besluit van de koning en bidt samen met zijn drie vrienden tot God. En Daniël krijgt de droom van God te horen.

Nebukadnezar lag op zijn bed en toen gebeurde het volgende, zo vertelt Daniel: bij u, o koning,

stegen uw gedachten op van uw ligbank over wat er hierna zal geschieden; hij die geheimenissen onthult heeft u bekendgemaakt wat zal geschieden!-

De droom vertelde dus de toekomst. Aan Nebukadnezar en – via hem – ook aan ons. Er was een groot beeld. En dat beeld bestond uit vier onderdelen.

· Een schitterend gouden hoofd. Dat stelde Nebukadnezar zelf voor. Maar zijn rijk zou een einde nemen en worden opgevolgd.

· Daarna was de borst en de armen van zilver. Een minder metaal. Het stelt het Medisch-Perzische rijk voor. Dat heerste van 539 – 330 voor Christus. Ook die wereldmacht ging ten onder.

· Het volgende deel van het beeld – de dijen en de buik – bestond uit brons. Dit weerspiegelt het Macedonische rijk, regerend van 334 – 31 voor Christus.

· Daarna kwamen de benen – van ijzer – en de voeten – van ijzer met leem. Dit is het Romeinse Rijk, dat heerste van 31 voor Christus (Caesar Augustus) tot het in 476 na Christus definitief uiteen viel.

Maar er was nog een ander koninkrijk (Dan 2: 44) maar in de dagen van die koningen zal de God des hemels een koninkrijk doen opstaan dat in eeuwigheden niet zal vergaan en welks koningschap

nooit zal worden overgelaten aan een ander volk; het zal verpulveren en tenietdoen al die koninkrijken, maar zelf zal het bestaan in eeuwigheid;

Hier gaat het over de steen die zonder menselijke tussenkomst losraakte uit een berg. Die steen vermorzelde het beeld dat Nebukadnezar zag compleet. Dit gaat over de heerschappij die Jezus zal aanvaarden nadat de wereld door de gruwelen van de grote verdrukking is gegaan. En de macht van het rijk dat Jezus vestigt zal nooit meer eindigen.

En wij vandaag de dag? Leven wij nog in de verwachting van Christus’ terugkeer? Letten we op de ontwikkelingen op het politieke vlak? De bijbel schrijft dat het Romeinse Rijk zal worden herstelt (Op. 17: 8): het beest dat je gezien hebt, was er en is niet; het zal opkomen uit de afgrond en zijn ondergang tegemoet gaan; en de bewoners van de aarde wier naam niet geschreven staat in het boek des levens van vóór de grondlegging der wereld, zullen zich verbazen als ze zien, dat het beest was en niet is en toch zijn zal;

Er is dus thans een rijk in opbouw. Het moet nog groeien en zijn uiteindelijke vorm krijgen. En vorm die teruggrijpt op het eerste Romeinse Rijk. Landen als Israel, Syrië en Libië zullen er deel van uitmaken. De huidige opstanden en de politieke aardverschuivingen in de Arabische wereld zijn daarvan de voorboden. Het ‘ijzer met leem’ van de voeten van het laatste rijk ziet wellicht op de onverenigbaarheid van de verschillende culturen op de achtergrond: de joods-christelijke van West-Europa en de Islamitische voor andere landen. Hoe lang nog zal het duren voor de Europese Unie zich daadwerkelijk met de Arabische wereld gaat bemoeien? Het is ook vast niet toevallig dat de Sovjet-Unie in 1989 uiteen viel. De satellietlanden konden zich toen losmaken en zich voegen bij West-Europa.

De antichrist – heerser van het hersteld Romeinse Rijk – zal zich eerst voordoen als vredestichter. Als ‘ sterke man’ wordt hij gezien als degene die de problemen kan oplossen. Maar als snel zal hij de macht grijpen en een gruwelijk schrikbewind voeren.

En dan zegt (Op. 3 : 10) omdat je het woord van mijn volharding hebt bewaard, zal ook ik je bewaren in het uur van de beproeving dat gaat komen over heel de bewoonde wereld, om de bewoners van de aarde op de proef te stellen;

Hoe geweldig dankbaar mogen we zijn dat God ons zal bewaren voor de grote verdrukking. Laten we uitzien naar Jezus’ komst. Als Daniel ooit. Als Paulus. Het is vandaag de dag meer dan ooit actueel.

het einde al meldt

Jesaja 46: 10