Preek zondag 11 december 2011

0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Mijn liefste is van mij en ik ben van hem

 

We zongen over een boom. Die stevig geplant is aan waterstromen. Zijn loof verdort niet. Een beeld van stabiliteit en vastigheid.

 

Een goed huwelijk zou je daarmee kunnen vergelijken. Stevig en stabiel en kan tegen een stootje. En fris van aanzien.

 

Een vorige keer bestudeerden we de principiële kanten van het huwelijk zoals de bijbel daarover schrijft (zie preek zondag 20 november 2011). Laten we nu eens kijken naar wat meer de praktijkkant van het huwelijk zoals dat in de bijbel staat. We doen dat aan de hand van een aantal passages uit de bijbel.

 

1 Kor. 7: 1 – 6. De kern van dit deel lees je in vers 4: De vrouw heeft over het eigen lichaam

niet zelf de zeggenschap, maar de man; evenzo heeft de man over het eigen lichaam niet de zeggenschap, maar de vrouw.

Vandaag de dag geldt eerder het adagium: ik doe wat ik wil. Maar dat is niet wat hier staat. De bijbel zegt dat je er in het huwelijk bent voor de partner. Het huwelijk is een geschenk van God. Van dat geschenk mag je over en weer ten volle genieten, en de lichamelijke kant daarvan is heel belangrijk; in de seksuele gemeenschap bekrachtigen de partners de belofte van trouw die ze elkaar voor God hebben gedaan.

Ef. 5: 22 – 28. zoals de vergadering zich onderschikt aan de Christus, zo ook de vrouwen aan de mannen, in alles;

de mannen: hebt de vrouwen lief zoals ook de Christus de vergadering heeft liefgehad

De opdracht voor mannen is om hun vrouw lief te hebben. Niet om over haar de baas te spelen of haar als sloofje te misbruiken. Als voorbeeld geldt Christus zelf. Hij had letterlijk een grenzeloze liefde voor de gemeente. Hij gaf zich voor haar prijs. Zonder ook maar één voorwaarde vooraf.

Als iemand zoveel van je houdt en zichzelf voor je wegcijfert en je op de eerste plaats zet, is het vanzelfsprekend dat je die persoon ook op de eerst plaats in je leven stelt. Je aan hem onderdanig maakt. Zo beschouwt God de relatie van het huwelijk als een volmaakte band.

Er was eens een getrouwd koppel dat niet zo tevreden was met hun huwelijk. Een christelijke counsellor sprak met hen. De man klaagde ”er staat toch duidelijk in de bijbel dat zij onderdanig moet zijn. Nou, daar merk ik weinig van!” De wederhelft bracht daar tegenin: “er staat ook minstens zo duidelijk dat hij van me moet houden. En daar merk ik dan weer nooit iets van!”

De counselor had een simpele opmerking. “Jullie kennen de bijbel goed” zei hij. “Alleen moeten jullie van tekst wisselen. Voor de man staat er niet dat zijn vrouw onderdanig moet zijn, maar dat hij van haar moet houden. En voor de vrouw staat er niet dat de man van haar moet houden, maar dat ze zich aan hem moet onderschikken. Begin eens met te doen wat er van je verlangd wordt, en hou op met aan de ander eisen te stellen. Jullie hebben echt de verkeerde tekst te pakken.”

En ze leefden nog lang en gelukkig.

 

1 Petrus 3: 7a De mannen evenzo: als ge samenhuist, erkent dan het vrouwelijke als een brozer vaatwerk, en bewijst hun eer.

Liefhebben is een opdracht aan mannen. En – met de naam van een rederijkerskamer uit 1503 – “Trou moet blycken.” Zeggen dat je van je vrouw houdt is makkelijk. En soms goedkoop. Alles voor haar overhebben – als Christus voor de gemeente – is een ander ding.

1 Petrus 3: 6. …..zoals Sara onderhorig was aan Abraham en hem ‘heer’ noemde;

Onderdanigheid moet je niet verwarren met slaafsheid. Met het willoos blaten van de tekst “Napoleon is always right” zoal dat – in een ander verband trouwens – in Animal Farm (De Boerderij der Dieren) wordt beschreven. Uit de geschiedenis blijkt dat Sara allerminst een doetje was. Ze wist heel goed voor zichzelf op te komen. Laten we oppassen om een karikatuur te maken van “onderdanigheid.” Zie de geschiedenis in Genesis 16.

 

Een huwelijk is niet een juridische constructie. Niet een contract dat je weer inlevert als het je niet meer bevalt. Het huwelijk is een geschenk en een opdracht van God. En beide partners spelen daarin een even belangrijke rol. Trouwen is een werkwoord. Dat betekent dus dat we moeten werken aan een huwelijk om ervoor te zorgen dat je gelukkig blijft met elkaar. En daarvoor geeft de bijbel rake richtlijnen.

ik ben van mijn liefste en naar mij gaat uit zijn verlangen!-